otrdiena, 2016. gada 11. oktobris

Žils Verns "Astoņdesmit dienās ap zemeslodi"



                                    Žils Verns „Astoņdesmit dienās ap zemeslodi”.


        Es izlasīju Žila Verna romānu „ Astoņdesmit dienās ap zemeslodi ” .
Romāna notikumi tiek atainoti 19. gs. Anglijā un citās pasaules vietās.  Romāns sākas ar to, ka angļu dželtlmenis, viens no Londonas Reformatoru kluba oriģinālākajiem un ievērojamākiem biedriem, Fileass Fogs Londonas Reformatoru klubā sader uz 20’000 mārciņām, ka apceļos apkārt zemeslodei 80 dienās.  Drīz vien Fogs ar savu sulaini Žanu Āķi dodas ceļā, bet, viņiem nemanot, pa pēdām seko detektīvs Fikss, kas maldīgi noturēja Fogu par noziedznieku, kurš aplaupīja Anglijas banku (Fiksam un citiem aģentiem likās aizdomīgs tas, ka Fogs pameta Angliju tieši pēc Anglijas bankas aplaupīšanas). Gan ar kuģiem, gan pa dzelzceļu, viņi šķērso visu Eiropu, Āziju, tad viņi nonāk Amerikā, no kurienes viņi šķērso okeānu un tikai tad atgriežas mājās.  Ceļojuma laikā, protams, Fileass Fogs un Āķis, sastopas ar dažnedažādiem negaidītiem pavērsieniem un sarežģījumiem, līdz ar to viņi dodas mājās, būdami pārliecināti, ka derības ir zaudētas. Tomēr, nonākot mājās varoņus sagaida kāds cits negaidīts pārsteigums.
     Lasot šo grāmatu, tā mani iedvesmoja, es  iejutos galvenā varoņa lomā un savā domu un iztēles pasaulē, un es uzreiz iedomājos, kā tas būtu – tik tiešām apceļot zemeslodi  80 dienās. Skatoties uz tiem 19. gs. un pat agrākiem laikiem, tas šķistu pavisam neiedomājami.
     Es iesaku izlasīt šo grāmatu visiem tiem cilvēkiem, neatkarīgi no vecuma grupām, kuriem patīk ceļot un kuri ir īsti piedzīvojumu meklētāji.

                                           

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.