otrdiena, 2016. gada 4. oktobris

A. Strautniece "Severīna"



Anna Strautniece "Severīna"

Anna Strautniece ar grāmatu „Severīna”  bija konkursa „Zvaigznes grāmatas,  Latviešu orģinālliteratūras bērniem un jauniešiem” laureāte. Anna Strautniece jau 15 gadus ir pazīstama kā daiļliteratūras tulkotāja, bet grāmata „Severīna” ir viņas pirmais orģināldarbs.
Grāmatā „Severīna”  stāsta par 20 gadīga jaunieša dzīvi Latvijas laukos, kādā mazā, nezināma ciematā. Jaunietim ciematā bija veca privātā māja, kuru viņš saņēma mantojumā no savas vecvecvecmammas trešās pakāpes māsīcas. Jaunietis vārda Hērmanis bija pārsteigts par tādu pavērsienu, bet bija bezgala priecīgs, bet testamentā bija rakstīts, ka viņam būs jādara darbs, ko liks vecvecvecmammas māsīcas Amālijas draudzenes. Ienākot mājā, jaunietis nesaprata, kur jāiet un vai viņš nav sajaucis mājas, jo iegājis gaitenī viss bija tik vecs, ka itin visam bija zirnekļa tīkli pāri. Ieejot istabā, tur sēdēja 3 večiņas un sāka pētīt Hērmani, un pirmā tante teica, ka jāpieskata vārna, kas katru dienu ielido pa logu mājā, otrā tante teica, ka jāpieskata viņas mazais „Pekiniešu” suns, bet trešā tante sacīja, ka viņam būs jāpieskata tējas sēne Severīna, kuras vārda ir nosaukta grāmata. Zēnam katru dienu jāved ārā suns, jābaro vārna un jāmaina tējas šķidrums Severīnai. Zēns brīvo laiku pavadīja ar savu tālu draugu, bet draugam bija meitene, tāpēc Hērmanis bieži palika viens. Vēlāk Hērmanis aizdomājās un pievērsis uzmanību tējas sēnes vairošanai, sāka pārdot tējas sēnes, bet Severīnu atstāja pie sevis.

Iesaku izlasīt grāmatu „Severīna” tiem, kuriem patīk lasīt grāmatas par samērā mūsdienīgu dzīvi, jauniešu dzīvi pēc mācībām skolā, par draudzību un atbildību. Grāmata ir viegli izlasāma, tāpēc tā neaizņems daudz brīvā laika.

2 komentāri:

  1. Pēc Tavas atsauksmes spriežot, interesants latviešu oriģinālliteratūras darbs.

    AtbildētDzēst
  2. Izskatās interesanta ,centīšos izlasīt,jo grāmata ir viegli lasāma.

    AtbildētDzēst

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.