svētdiena, 2016. gada 18. decembris

Anita Ammirezvani - Ziedu Asinis



Anita Ammirezvani „Ziedu Asinis”


“Ziedu asinis” ir irāņu izcelsmes amerikāņu rakstnieces Anitas Amirrezvani debijas romāns, kas rakstīts gandrīz 9 gadus.
     Grāmatas galvenā varone ir vienkārša meitene, kas visu mūžu ir nodzīvojusi nomaļā lauku ciematiņā. Viss viņas dzīvē ir kārtībā, un nākotne rādās rožaina, viņa jau skaitās izaugusi(kaut gan viņai ir tikai 14 gadi).  Laiks doties pie precinieka, ir uzausts paklājs, kuru pārdodot viņa tiks pie pūra naudas, un viss būs kārtībā. Tomēr vienudien viņai nomirst tēvs, un viņas ar māti paliek bez ģimenes apgādnieka. Sapratušas, ka izdzīvot ciemā nevarēs, viņas dodas pie attāla radinieka – paklāju darinātāja, uz šāha pilsētu Ishafanu. Tur abas nabadzīgās radinieces tiek uzņemtas ģimenē, taču turīgā paklāju audēja sieva abas izrīko kā kalpones. Četrpadsmitgadīgā meitene jau no bērnības ir apsēsta ar paklāju darināšanu un dziļi sirdī viņa iecer nākotnes sapņa piepildīšanos – reiz kļūt par atzītu paklāju audēju, par kuras darbiem runā tuvās un tālās zemēs. Ar savu dziļo interesi un mīlestību pret aušanu, meitene uzkrāj arvien jaunas zināšanas un atklāj aušanas noslēpumus, ja reiz viņai ir dota tāda iespēja. Drīz meitenes talantu pamana viņas tēvocis. Pēc ilgas šaubīšānās viņš tomēr nolemj meitenei iemācīt tehniskās zināšanas – kā uzzīmēt paklāja metu, kā izvēlētes krāsas un kā uzaust tādu paklāju, kur ieaustie ziedi šķiet dzīvi. Bet viņa ir meitene un ceļš uz profesionālu darbnīcu viņai ir liegts. Un Irāna ir zeme, kur galveno lomu spēlē vīrieši un bez laulībām meitene nekad nevarēs dzīvot cienīgu un nodrošinātu dzīvi, tāpēc viņas ģimene izšķiras par labu kāda bagātnieka iegribām.
       Krāšņi paklāju darināšanas mākslas apraksti romānā saaužas ar bagātīgu tautas teiksmu materiālu un iejūtīgi pavēstītu stāstu par sievietes ceļu pretī neatkarībai – laikā un vidē, kad tā vēl bija neiedomājama. Diemžēl dažās valstīs sieviešu aprobežotība no pasaules  pastāv vēl šobaltdien.  
      Šis ir ļoti aizraujošs un aizkustinošs romāns; es uzskatu, ka tas tomēr vairāk ir piemērots sievietēm, bet es ieteiktu to izlasīt ikvienam, lai varētu uzzināt vairāk par islāma valstu kultūru un ikdienas dzīvi.
  

4 komentāri:

  1. Šīs grāmatas tēma, manuprāt, ir ļoti aktuāla, tāpēc grāmatu izlasīšu.

    AtbildētDzēst
  2. Pēc atsauksmes grāmata šķiet interesanta. Un ar prieku uzzinātu jaunu informāciju par citu valstu kultūru un tradīcijām. Tādēļ arī kādreiz šo grāmatu izlasītu.

    AtbildētDzēst
  3. Kurš vēlas šo grāmatu izlasīt, tā ir pieejama mūsu skolas bibliotēkā, tā kā droši varat paņemt.

    AtbildētDzēst
  4. Pēc atsauksmes grāmata šķiet ļoti interesanta. Domāju, ka tuvākajā laikā varētu to paņemt no bibliotēkas un izlasīt!

    AtbildētDzēst

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.