svētdiena, 2016. gada 18. decembris

Lemonijs Snikets.
Nelaimīgo notikumu sērija. Sestā grāmata.
"Viltus lifts"


Lemonijs Snikets ir pseidonīms Amerikāņu novelistam Danielam Handleram.
Snikets ir vairāku bērnu grāmatu autors. Viņa populārākais darbs ir stāstu sērija - Nelaimīgo notikumu sērija. Viltus lifts ir 6 grāmata no šīs sērijas.

Grāmatas galvenie varoņi ir Bodiljēru bāreņi - Violeta, Klauss un Sannija. Visu trīs bērnu vecāki bija gājuši bojā šausmīgā ugunsgrēkā, tādēļ Po kungs, baņķieris, kurš rūpējās par bērniem, meklēja viņiem aizbildņus. Bērniem bija bijuši vairāki aizbildņi, bet viens no viņiem atšķīrās no pārējiem - grāfs Olafs, bērnu pirmais aizbildnis. Viņš bērnus vajāja cenšoties nozagt viņu mantojumu, ko bērno saņems, tiklīdz Violeta paliks pilngadīga.
Šajā grāmatā bērni ir nonākuši Tumšajā avēnijā. Šeit dzīvoja bāreņu jaunie aizbildņi - Smuļa kungs ar kundzi.
Kad viņi ieradās Tumšajā avēnijā, bērni saprata, ka tas nav tikai nosaukums, bet gan atbilstošs apzīmējums. Avēnijā valdīja pilnīga tumsa. Viņi nespēja saskatīt gandrīz neko, brt kaut kā Bodiljēriem izdevās nonākt pie ēkas, kurā viņi dzīvos. Kad viņi tur nonāca, bērni uzzināja, ka šajā mājā valda dīvaina kārtība- nama iedzīvotāji ik pēc kāda laika nolēma, kas mājā ir modē un kas nav. Po kungam bija steidzamas darīšanas, tādēļ bērniem nācās kāpt augšā vieniem pašiem. Nonākuši augšā, bērni iepazinās ar Smuļa kungu un kundzi.
Kad visi bija atspirdzinājušies ar dzērieniem un bērniem bija ierādītas viņu jaunās istabas, bērni devās pie miera.
Nākamās dienas bāreņu uztverē bija dīvainas un satraucošas. Viņiem patika, ka viņi atkal var dzīvot savā dzimtajā pilsētā, bet bailes par to, ka jebkurā mirklī atkal var parādīties grāfs Olafs, neļāva bērniem izbaudīt šo prieku.
No viņu aizbildņiem, bērniem labāk patika Džeroms, jo izskatījās, ka viņš tiešām priecājas par to, ka bērni ir ieradušies. Esmè šo prieku neizrādīja.
Kādu dienu, Esmè bērniem un Džeromam paziņoja, ka viņiem jādodas vakariņās ārpus mājām, jo ciemos nākšot viņas biznesa partneris Gunters.
Kad bērni jau stāvēja pie savu istabu durvīm, jau saģērbušies, viņus pārsteidza Gunters,kurš īstenībā bija pārģērbies grāfs Olafs. Kad bērni mēģināja pārliecināt savus aizbildņus par Guntera patieso personību, viņi bērniem neticēja.
Bērni uztraukušies un negribīgi, Džeroma pierunāti tomēr devās vakariņās, lai gan baidījās atstāt vienu no saviem aizbildņiem kopā ar grāfu Olafu.
Kad visi trīs atgriezās no vakariņām durvju sargs viņiem teica, ka Gunters neesot aizgājis, bet kad viņi nonāca dzīvoklī Esmè teica, ka viņš jau sen esot prom.
Bērni bija apjukuši un centās šo noslēpumu izdibināt. Galu galā viņiem tas izdevās.
Viņi atklāja, ka Gunters jeb Olafs slēpjas tukšā lifta šahtā, netālu no viņu dzīvokļa durvīm, kurš atradās pašā augšējā stāvā.
Kad viņi tajā nolaidās ar virvi, kuru paši izgatavoja sasienot kopā kaklasaites, pagarinātājus un aiskaru auklas, viņi tajā atrada būri, kurā bija ieslēgti viņu draugi - Dankans un Izabella. Viņus abus bija nolaupījis grāfs Olafs. Bērni centās draugus glābt, izmantojot Violetas izgudrotājas spējas, bet viņiem diemžēl tas neizdevās, jo kad viņi otrreiz atgriezās tumšajā lifta šahtā, viņi atklāja, ka draugu tur nav un saprata, ka Olafs viņus kaut kur aizvedis. Viņi uzkāpa atpakaļ augšā uz dzīvokli, kur atklāja uz kurieni viņu draugi ir aizvesti un tad visu izstāstīja Esmè.
Viņa pārliecināja bērnus, ka viņi visi dosies izgābt viņu draugus, bet tā vietā viņa iegrūda bērnus šahtā. Viņi izdzīvoja tikai tāpēc, ka pāri šahtai bija novilkts tīkls. Kad bāreņi bija norāpušies lejā šahtā ar savu virvi, kuru viņiem dabūja Sannija viņi atrada tuneli, kurš veda laukā no šahtas. Viņi pa to gāja, bet galā atklāja, ka tunelim nav beigu. Bet tad viņi atklāja lūku, kura atradās tuneļa griestos. Viņi to atlauza un pēc izkāpšanas no tās sastinga. Viņi atradās savas mājas pelnos. Kad bērni atjēdzās visi trīs devās uz izsoļu namu, kur pierunāja Džeromu solīt par priekšmetu, kurā viņuprāt atradās viņu draugi. Bērni bija kļūdijušies par draugu atrašanās vietu un grāfam Olafam izdevās izbēgt. Bet bērni paši sev nosolījās, ka viņi izglābs savus draugus un uzveiks grāfu Olafu, lai arī ko tas maksātu.

Es šo grāmatu ieteiktu izlasīt visiem, kuriem patīk piedzīvojumu romāni.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.